Leeuwwitje ligt op een prachtplek

in het Nationaal park Duinen van Texel, op loopafstand van zee en strand

Leeuwwitje ligt aan het bos ‘De Dennen’, op ongeveer ongeveer vijftien minuten fietsen van het strand. Onderweg naar het strand komt u langs het zeehondencentrum “Ecomare”. De dichtstbijzijnde dorpen zijn Den Burg, De Koog en Den Hoorn, ieder op een afstand van ongeveer 2 km. Hier vindt u winkels en restaurants.
De bungalow ligt op 800 vierkante meter eigen terrein. Een groot deel daarvan is gazon. Uw kinderen kunnen ongestoord op ontdekkingsreis in een stukje privé-bos. Net daarbuiten begint een fraai wandelpad in het Dennenbos, onderdeel van Nationaal park “Duinen van Texel”.

Op Texel.is lees je alles over je favoriete eiland.

Het grootste deel van het Texelse bos is in het begin van de 20e eeuw aangeplant. In het begin plantte Staatsbosbeheer voornamelijk dennen, vandaar de benaming ‘De Dennen’. Oorspronkelijk was het bos bedoeld voor de houtproductie. Het bos heeft nu een natuur- en recreatieve functie. Staatsbosbeheer probeert meer variatie in het bos te brengen door de dennen te vervangen door loofbomen. Daarnaast worden open plekken en overgangen van bossen, weiden en moerasgebieden gecreëerd.

Sneeuwklokjes

In het vroege voorjaar zult u veel sneeuwklokjes zien in het bos. In de jaren ’30 kreeg een bollenkweker toestemming om deze te kweken. Hij importeerde de bolletjes uit Frankrijk en nam daarbij ook enkele andere soorten bosplanten mee, die nog altijd in het bos voorkomen, zoals aronskelk en vogelmelk.

Broedvogels

Door de aanleg van het bos is Texel verrijkt met vele nieuwe soorten broedvogels, bijvoorbeeld zwarte mees, grote bonte specht en goudhaan. Deze soorten werden hier voor 1900 niet of nauwelijks gezien. Er komen ook ransuilen voor en houtsnippen, die op voorjaars-avonden hun baltsvlucht uitvoeren. In de herfst zijn De Dennen rijk aan paddestoelen, waaronder de voor duinbossen kenmerkende narcisamaniet.

Wandelen en fietsen

Naast de natuurbescherming is er ook veel te doen in het Nationaal Park. Veel gebieden zijn goed toegankelijk gemaakt door natuurbeschermers als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Natuurliefhebbers kunnen wandelen en fietsen op de uitgestrekte stranden en de slingerende wandelpaden door de duinvalleien.

WordPress Image Lightbox